Marx, Critical Theory and Religion: A Critique of Rational Choice, 2nd edition - Yıldırım, Tamer (Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2012)
Din sosyolojisinin son zamanlarda özellikle incelemeye ve üzerinde durmaya başladığı konulardan birisi de rasyonel seçim/tercih teorisidir. Rasyonel seçim teorisi toplumsal yaşamın büyük bir kesiminin bireysel rasyonel eyleme ilişkin modeller aracılığıyla açıklanabileceğini ileri sürmektedir. Teoriye göre rasyonel davranış modellerinin tam olarak gerçekçi olmasını gerektirmez. Amaç daha fazla başarılı öngörüde bulunmak bu yapılamamışsa daha doğru rasyonel eylem modelleri geliştirmek bu da başarısız olursa rasyonel olmayan unsurların insan eylemlerindeki yerini belirlemek için gerekli araları sağlamaktı
Keywords: Din; Sosyoloji