Siyasal Pazarlama Reklamlarına Karşı Tutumun Seçmen Memnuniyeti ve Kararına Etkisi: 31 Mart 2019 İstanbul Yerel Seçimleri Üzerine Bir Araştırma - Özdemir, Osman (Turkish Studies - Economics, Finance, Politics, 2020)
Siyaset, toplumun üzerine yoğunlaştığı temel olgulardan biridir ve sosyal bilimler alanında üzerine yoğun olarak durulmaktadır. 2019 Yerel Seçimleri de hem öncesindeki hem de sonrasındaki olaylar ile gündemi sıkça meşgul etmiştir. Bu bağlamda, sosyolojik etkisi büyük olan bu seçimlerde siyasal pazarlama reklamlarının etkisinin ne olduğu bu çalışmada incelenmektedir. Pazarlama uygulamalarının siyasette kullanımı devamlı karşılaşılan bir durumdur. Pazarlama tüketiciye odaklanırken siyasi partiler adayları, vaatleri ve propagandaları ile seçmen kararlarına odaklanmaktadır. Reklamlara karşı tutum ve seçimlere karşı tutumun seçmen memnuniyetini ve kararını etkilediği; reklamlara karşı tutumun seçimlere karşı tutumu etkilediği; seçmen memnuniyetinin de seçmen kararını etkilediği ikincil kaynaklardan edilen bilgilerden anlaşılmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın modeli siyasal reklamların seçmen kararlarına olan etkisi üzerinedir. Seçmenlerin tutumları ile memnuniyet durumları da modelde aracı değişken olarak kullanılmaktadır. İstanbul’da ikamet eden 201 seçmen ankete katılmıştır. Katılımcılara 2019 yılı Şubat ve Mart aylarında Bahçelievler ve Bakırköy ilçelerinde ulaşılmıştır. Anket verileri SPSS 23.0 ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda değişkenler arasında anlamlı ilişkilerin olduğu ve birbirlerini pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca seçmen kararının önemi de çalışmada ortaya çıkmıştır (Mean: 4.275 - Std. Deviation: 0,208). Literatürde seçmenlerin seçim öncesinde parti ve adaylar hakkında bilgiye ihtiyaç duymaları; seçim anında iç çatışma yaşamadan oy kullanmayı istemeleri; seçim sonrasında ise suçluluk duygusu hissetmemeyi istemeleri üzerinde durulmaktadır. Aynı sonuçlara bu araştırmada da ulaşılmıştır.
Keywords: Siyaset; Seçmen Kararı; Regresyon Modeli