Okul öncesi öğretmenlerinin aile katılımına ilişkin görüşleri - Güzelyurt, Tuğçe; Birge, Fatma; Ökten, Ayşe (Kocaeli Üniversitesi, 2019)
Çocuğun eğitim sürecinin süreklilik kazanması ve çocuğun bu süreci içselleştirebilmesi için ailenin eğitim paydaşlarıyla birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Çocuğun eğitim sürecine ailenin de dâhil edilmesinde öğretmenlerin kritik bir rolü bulunmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin aile katılımına yönelik algılarını derinlemesine incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Şırnak ilinin, Silopi ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 36 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan yarı-yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Sonuç olarak okul öncesi öğretmenlerinin ailelerle iletişim kuramama ve deneyim eksikliği nedeniyle aile eğitimini önemsemediği ve aile eğitimi uygulamalarında yetersiz olduğu belirlenmiştir. Aile eğitiminin istendik düzeyde olmamasının temel nedenleri arasında ortak iletişim dilinin yeterince kullanılamaması, ailenin çok çocuklu yapıya sahip olması ve öğretmenlerin mesleki deneyimlerinin az olması yer almaktadır.

In order for the child's education process to become permanent and the child can internalize this process, the family should act together with the education stakeholders. Teachers have a critical role in involving the family in the child's educational process. The purpose of this study is to examine the perceptions of preschool teachers about family participation in depth. The study group consists of 36 pre-school teachers who work in pre-school education institutions in Silopi district of Şırnak province in the 2018-2019 academic year. The data were collected by the researchers in a semi-structured interview form. The data were analyzed by content analysis technique. As a result, it was determined that pre-school teachers did not care about family education due to lack of communication with families and lack of experience and they were insufficient in family education practices. The main reasons for the lack of family education are the inadequate use of the common communication language, the fact that the family has many children and the teachers are in the first years of their profession
Pre-school teachers' views on family involvement
Keywords: Other Fields of Education; Alan Eğitimleri