DİJİTALLEŞMENİN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARINA ETKİLERİ: ŞIRNAK İLİ ÖRNEĞİ - Uzun, Erkan; Sezer, İsa; Kuytan, Elif (Şırnak Üniversitesi, 2022)
Dünya genelinde yaşanan ve insan hayatını doğrudan etkileyen değişimler bulunmaktadır. Bu değişimler teknolojik, ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel değişimler olarak sınıflandırılmaktadır. Birçok iş kolu bu değişimlerden etkilenmiş ve uygulamalarında köklü değişimlere yönelmeye karar vermişlerdir. Bu değişimleri benimseyen ve uygulamalarına yansıtan iş kollarından birisi de muhasebe mesleğidir. Muhasebe mesleğinde dijital uygulamalara yönelme Covid 19 pandemisi ile hız kazanmıştır. Dijitalleşme ile yer ve zaman kaybı önlenmiş ve daha verimli ve şeffaf uygulamalar ortaya çıkmıştır. Çalışma Şırnak ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensupları üzerinde gerçekleştirilmiştir. 77 muhasebe meslek mensubuna yani Ana kütlenin tamamına Google formlar aracılığıyla anket formu gönderilmiş ve 53 muhasebe meslek mensubundan geri dönüş sağlanmıştır. Muhasebe meslek mensuplarına dijitalleşme ile ilgili 26 ifade yöneltilmiş ve 5’li likert ölçeği kullanılarak cevaplaması istenmiştir. Çalışmanın temel amacı dijitalleşme ile gelen yeniliklerin muhasebe meslek mensuplarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Bu amacı gerçekleştirebilmek amacıyla dijitalleşme etkisini katılımcıların demografik özelliklerine göre ölçen 6 adet hipotez belirlenmiştir. Çalışmada dijitalleşmenin etkisini ortaya koymak amacıyla cinsiyet, yaş, eğitim, unvan, çalışma şekli ve çalışma yılları olarak tanımlanan demografik özellikler açısından farkındalık analizleri yapılmıştır. Bu farkındalık analizinde dijitalleşmenin cinsiyet, yaş, eğitim, unvan, çalışma şekli ve çalışma yıllarına göre bazı ifadelerde anlamlı bir farklılık oluştuğu ortaya konmuştur. Bu nedenle çalışmanın başında tanımlanan 6 hipotez kısmen de olsa kabul edilmiştir.

There are changes happening around world that directly affect human life. These changes are classified as technological, economic, political, social and cultural changes. Many business lines have been affected by these changes and have decided to turn to radical changes in their practices. One of the business lines that adopts these changes and reflects them on their practices is the accounting profession. Orientation to digital applications in the accounting profession has accelerated with the Covid 19 pandemic. With digitalization, the loss of place and time has been prevented and more efficient and transparent applications have emerged. The study was carried out on professional accountants operating in Şırnak province. A questionnaire was sent to 77 professional accountants in other words all of professional accountants working in the center and districts of Şırnak via Google forms and feedback was received from 53 professional accountants. Accountants were asked 26 statements about digitalization and were asked to answer using a 5-point Likert scale. The main aim of the study is to reveal innovations that come with digitalization how it affects professional accountants. In order to achieve this aim, 6 hypotheses were determined measures the digitalization effect according to the demographic characteristics of the participants. In order to reveal the effect of digitalization in the study, awareness analysis were made in terms of demographic characteristics defined as gender, age, education, title, working type and working years. In this awareness analysis has been revealed that there is a significant difference in some expressions of digitalization according to gender, age, education, title, working style and working years. For this reason, 6 hypotheses defined at the beginning of the study partially accepted.
EFFECTS OF DIGITALIZATION ON ACCOUNTING PROFESSIONALS: THE EXAMPLE OF SIRNAK