BALKANLAR’DA BARIŞIN TESİSİNE GİDEN YOL: BALKAN BASIN BİRLİĞİ (1937-1938) - Kılıç, Semra (Atatürk Üniversitesi, 2020)
Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti, birçok alanda inkılâplar yaptı. Böylece bu girişimlerle gelişme yolunda ilerledi. Aynı zamanda içerde ve dışarıda barış ve güveni amaç edindi. Türkiye, özellikle hem sınırların korunması hem de barış ve güvenliğin sağlanması için doğu ve batıdaki devletler ile sıkı bir işbirliğine girdi. Dış politikada Türkiye'nin 1934’te Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya devletleriyle Balkan Antantı'nı ve 1937’de de İran, Irak ve Afganistan devletleriyle Sadabad Paktı’nı imzalaması bunun bir göstergesidir. Uluslararası denge, Türkiye’nin iç politikası kadar basında da etkisini göstermiştir. Türkiye de bu amaçla Balkan Devletleri ile ilişkilerini geliştirmeye yöneldi. Aynı zamanda 15 Şubat 1937’de toplanan Balkan Basın Birliği’ne de katılarak, Türk basınını kültür sahasında Balkan Devletleri’ne tanıtmak için hareket etti. Balkan Basın Birliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin VII. Hükümeti döneminde 15 Şubat 1937 tarihinde toplanmıştır. 1 Mart 1935-1 Kasım 1937 tarihleri arasındaki yedinci İnönü Hükümeti, özellikle ikinci Dünya Savaşı’nın yaklaştığı bu yıllarda iç ve dış politikaya büyük önem vermiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın yaklaştığı bu dönemde Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle özellikle Balkan Devletleri ile dostluk ilişkilerini korumak amacıyla bir dizi çaba sarf etmiştir. Bu çaba basına da yansımıştır. Bu çalışmada Türkiye’nin Balkanlar’da uyguladığı politika ve Balkan Basın Birliği hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. The proclamation of the Republic of Turkey with the new Government of the Republic has made reforms in many areas. Thus, it progressed on the way of development with these initiatives. At the same time, it aimed at peace and security inside and outside. Turkey, in particular the protection of both the border and entered into close cooperation with the eastern and western states to ensure peace and security. Turkey's foreign policy in 1934, Greece, Yugoslavia and Romania and the Balkan Entente with the government of Iran in 1937, with the signing of the Pact Sadabad it is an indicator of the state of Iraq and Afghanistan. International balance of influence in the press showed up Turkey's internal politics. Turkey also buck up improve its relations with the Balkan States for this purpose. At the same time, it joined the Balkan Press Union, which convened on February 15, 1937, to promote the Turkish press to the Balkan States in the field of culture. Balkan Press Union, the seventh period, the Government of the Republic of Turkey was convened on February 15, 1937. The seventh Inönü Government between March 1, 1935 and November 1, 1937 gave great importance to internal and foreign politics, especially in these years when the Second World War was approaching. In the Second World War approached in this period, Turkey, Mustafa Kemal Ataturk's directions, especially with the Balkan States has made a number of efforts to maintain friendly relations. This effort was reflected in the press. This study was aimed to give information about Turkey's policy in the Balkans and Balkan Media Association that apply.
THE ROAD TO THE FACILITY OF PEACE IN THE BALKANS: BALKAN PRESS UNION (1937-1938)