Katolik Kilisesinin günlük ibadet kitaplarının içeriği ve Türkiye’de kullanılan muadilinin analizi - Karatosun, Musa Osman (My University, 2019)
Katolik Kilisesinin günlük ibadet vakitlerinin sayısı ve bu ibadetlerde kullandığı metinler tarihsel süreçte çeşitlilik göstererek II. Vatikan Konsilinden sonra son şeklini almıştır. Konsilde alınan kararlar doğrultusunda günlük ibadetlerin bütün inanlılar tarafından icra edilmesini kolaylaştırmak adına ibadet saatleri azaltılarak pratikte dört vakte kadar düşürülmüştür. İbadetlerde kullanılan metinler de sadeleştirilerek yeni bir ayin düzenine geçilmiştir. Bu yeni ayin düzenine göre hazırlanan ve günlük ibadetlerde okunan duaları ihtiva eden Kilisenin resmî dua kitabı Liturgia Horarum adı verilen altı ciltlik bir eserdir. Türkiye’de ise bu eserin muadili olarak kullanılan kitap Tanrı’ya Övgü Duaları adı verilen tek ciltlik bir dua kitabıdır. Çalışmamızda bu iki eser analiz edilerek Katolik Hristiyanlığın günlük ibadetlerinin icrası, şekil ve içerik açısından mukayese edilmiştir. Bu minvalde günlük ibadetlerin yapılış şekli ortaya konularak bu ibadetler esnasında okunan metinlerin Batı’da ve Türkiye’de değişiklik gösterip göstermediği araştırılmıştır. Bu açılardan, bütün dünyada aynı şekilde inanmayı ve ibadet etmeyi hedefleyen Evrensel (Katolik) Kilisesinin mesajının Türkiye’de nasıl tatbik edildiği ele alınmıştır.
Keywords: Dinler Tarihi; Katolik Kilisesi; Litürji; Tanrı'ya Övgü Duaları; Günlük İbadetler; Liturgia Horarum