Güneş Enerjili Absorpsiyonlu Soğutma Sisteminde Kolektörde Nanoakışkan Kullanılmasının Sistem Performansına Etkisinin Termodinamik Analizi - Kırtepe, Erhan (My University, 2024)
Kömür, petrol ve doğal gaz gibi tükenmekte olan fosil kökenli yakıtların çevreye verdiği zararlar dikkate alındığında yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımı hayati derecede önem arz etmektedir. Özellikle güneş enerjisinin bol olduğu zamanlarda soğutma ihtiyacı için harcanan enerji dikkate alındığında bu harcanan enerjinin güneş enerjisinden karşılanması önemlidir. Bu çalışmada güneş enerjili absorpsiyonlu soğutma sisteminin (GEASS) teorik analizi yapılmıştır. Sistemin çalışması ve soğutmanın yapılabilmesi için gerekli enerji parabolik oluk tipi kolektör (POTK) vasıtası ile güneş enerjisinden elde edilmektedir. Çalışma kapsamında POTK’de ısı transfer akışkanı olarak kullanılan temel akışkan Syltherm 800’e farklı nanopartiküller eklenmesi (Al2 O3 , CeO2 , CuO, TiO2 ) ile oluşturulan nanoakışkanların kullanılmasının sistem verimlilik değerlerine etkisi incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda POTK’de temel akışkan Syltherm 800 yerine Syltherm 800+CeO 2 nanoakışkanın kullanılması durumunda kolektör veriminde %0,15, GEASS’nin COP değeri ve ekserji veriminde ise %0,13’lük en yüksek artış oranları olduğu belirlenmiştir. Ayrıca POTK’nin ekserji veriminde en yüksek artış oranı %0,08 olarak temel akışkan Syltherm 800 yerine Syltherm 800+Ti02 nanoakışkanının kullanıldığı durumda olduğu hesaplanmıştır.
Keywords: Güneş Enerjisi; Nanoakışkan; Parabolik Oluk Tipi Kolektör; Absorpsiyonlu Soğutma Sistemi