Multipar Kadınların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Etkileyen Faktörler - Kerkez, Müjde; Kaplan, Mehmet (My University, 2025)
Amaç: Gebelik süreci ana-çocuk sağlığının en kritik dönemlerinden birisidir. Bu çalışmada multipar kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı tipte gerçekleştirilen bu çalışma, Eylül-Ekim 2024 tarihleri arasında bir ilin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne başvuran 198 multipar kadınla gerçekleştirildi. Araştırma verilerinin toplanmasında gebelere ait sosyodemografik özellikler formu ile Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II kullanıldı. İstatistiksel analizlerde independent t testi, One way ANOVA testi ve regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Gebelerin %49,9'u 26-34 yaş arasındaydı ve %33,3’ü beş ve üzeri çocuğa sahipti. Multiparların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile bazı sosyodemografik özellikler (yaş ve gelir durumu) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik yoktu (p>0,05). Yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre, multipar kadınların eğitim durumu, çalışma durumu, çocuk sayısı, BKİ ve sigara kullanımının sağlıklı yaşam biçimi davranışları üzerinde anlamlı düzeyde etkili olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç: Multipar kadınların sosyodemografik özellikleri, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını yordamada önemli bir açıklayıcıdır. Bu nedenle, multipar kadınların farklı sosyodemografik özellikleri dikkate alınarak, her bireyin özel ihtiyaçlarına göre bireyselleştirilmiş rehberlik sağlanması önemlidir.
Keywords: Sağlık; yaşam tarzı; sağlık davranışları; birden fazla doğum yapmış kadınlar