Şengel-Töre Koleksiyonu ve (Kubbealtı) İlahileri'nin Güfte Olarak Alfabetik Listesi - Öncel, Mehmet; Tıraşcı, Mehmet (Şırnak Üniversitesi, 2012)
Mûsikî tarihimizde, ebced ve hamparsum gibi nota yazım teknikleri kullanılsa da kapsamlı bir notaya alma daha geç başlayabilmiştir. Buna rağmen notaya alınan eserlerle birçok beste unutulmaktan ve tahrif olmaktan korunmuştur. Notanın yaygınlaşması ile birlikte bazı kişiler de nota koleksiyonu oluşturmaya başlamıştır. Bu koleksiyonların önemli olanlarından ikisi; Ali Rızâ Şengel ve Abdülkadir Töre’ye aittir. Tekke ve zâviyelerin kapatılmasının ardından birçok eserin korunmasına vesile olan koleksiyonlardan bu ikisi, Kubbealtı tarafından neşredilerek daha çok insanın erişmesine olanak sağlanmıştır. Bununla birlikte neşredilen Şengel ve Töre Koleksiyonu (Kubbealtı) İlahileri’nde bir esere ulaşmak için dokuz cildin hepsini taramak gerekiyordu. Bu mühim çalışmanın içeriğini tarayarak, onları harf sırasıyla güftelerine göre sıraladık ve eser hakkında bilgi vererek, notaların bulunmasını daha kolay hale getirdik. Ayrıca koleksiyon sahipleri, eserin içeriği, oluşum süreci ve buna katkıda bulunanlar hakkında da bilgiler verdik
Keywords: Nota; Kubbealtı; Ali Rızâ Şengel; Mûsikî