Mizahla doğan yerel bir lezzet: Kebapçı “güri amca’nın yeri” üzerine sözlü tarih araştırması - Demirtaş, Aziz; Çelik, Sedat; Ertaş, Vildan Bakır (My University, 2021)
Birçok yerde, farklı lezzetlerini, hizmetlerini, kendilerine has özelliklerini geçmişten günümüze ulaştıran yerel işletmeler bulunmaktadır. Bu işletmelerden biri de Şırnak ilinin Cizre ilçesinde, 60 yıldır faaliyette olan “Güri Amca’nın Yeri”dir. Bu araştırmanın amacı “Güri Amca’nın Yeri” adlı işletmenin geçmişten günümüze gelişimini ortaya koymaktır. Bu kapsamda nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Verilerin elde edilmesinde anlatı desenlerinden sözlü tarih araştırması tekniğinden yararlanılmıştır. Öncelikle işletme sahibi ile röportaj yapılmıştır. Daha sonra, görüşme yapılacak müşterilerin tespit edilmesinde kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak 7 müşteriye ulaşılmış ve kendileri ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Veriler betimsel yöntemle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; Güri Amca’nın Yerinin geçmişten günümüze gelmesindeki en önemli etken, Güri’nin mizahçılığı ve nüktedanlığı ile insanlarla şakalaşması, yardımseverliği ve kebabın lezzetidir. Bununla birlikte, Güri’den sonra işi yürüten oğlu Abdullah'ın müşterilerle iyi iletişim kurması işletmenin bugüne gelmesinde etkili olmuştur. Önemli olan diğer etken ise Güri’yi seven sadık müşterileridir.
A LOCAL TASTE BORN WITH HUMOR: ORAL HISTORY RESEARCH ON “GÜRI AMCA’NIN YERI”
Keywords: Güri Amca’nın Yeri; Kebapçı; Mizah; Lezzet; Cizre/Şırnak