Occurrence and Molecular Characterization of Acute Bee Paralysis Virus (ABPV) in Honeybee (Apis mellifera) Colonies in Hakkari Province - Rüstemoğlu, Mustafa; Sipahioğlu, Hikmet Murat (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 2016)
Hakkari ilinde 2014 yılı Mayıs ve Ağustos ayları arasında 90 farklı arılıkta yürütülen sürvey çalışmalarında Acute bee paralysis virus (ABPV)’ünün varlığı ve yaygınlığı araştırılmıştır. Viral nükleik asidi hassas ve güvenilir biçimde teşhis edebilmek için ABPV’nin genomunda yer alan kılıf protein genine spesifik olarak dizayn edilen ve yaklaşık 476 bç uzunluğunda DNA fragmenti üreten bir çift primer RT-PCR testlerinde kullanılmıştır. Sürvey gerçekleştirilen toplam 90 arılığın sadece iki tanesinde APBV infeksiyonu tespit edilmiş ve virüsün Hakkari ili bal arısı kolonilerinde yaygın olmadığı belirlenmiştir. Tespit edilen ABPV’nin dünyada bilinen diğer izolat ve ırklar ile olan genetik akrabalığını araştırmak için viral genomunda çoğaltılan fragmentler moleküler klonlama yöntemi ile klonlanmış ve DNA dizilemesi gerçekleştirilmiştir. Dizilemesi gerçekleştirilen izolat dünyanın farklı coğrafik bölgelerinde tespit edilen APBV’lere ait diziler ile karşılaştırılmıştır. Yürütülen Filogenetik analizler sonucunda Hakkari ilinde tespit edilen APBV izolatının nükleotid dizisinin, Genbankasına kayıtlı dünyadaki diğer izolatlar ile % 85 ile 97 arasında benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. APBV’nin kısmi kılıf protein geni dizisi Gen Bankasına KP259311 ulaşım numarası ile kaydedilmiştir.
Keywords: Survey; Acute bee paralysis virus; Hakkari province; Molecular characterization