Şırnak ili Silopi ilçesinde yetiştiriciliği yapılan yer fıstığının mineral beslenme durumunun toprak ve yaprak analizleri ile incelenmesi - Bilir, Bedriye (My University, 2024)
Bu çalışma Silopi’de yaygın olarak yetiştirilen yer fıstığının (Arachis hypogaea L.) mevcut beslenme durumunu toprak ve yaprak analizleriyle belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Yer fıstığı yetiştirilen alanlardan alınan toprakların kimyasal özellikleri ile birlikte hem toprak hem de yaprak örneklerinde bazı makro ve mikro besin elementi konsantrasyonları belirlenmiştir. Bulgulara göre; topraklar hafif alkalin reaksiyonlu olup orta kireçli sınıfına girerken, büyük bir kısmında tuz probleminin olmadığı ve organik maddenin düşük olduğu belirlenmiştir. Topraklar ortalama 14.3 mg kg-1 yarayışlı fosfor (P), 401.3 mg kg-1 değişebilir potasyum (K), 9039.3 mg kg-1 kalsiyum (Ca), 1017.3 mg kg-1 magnezyum (Mg), 8.78 mg kg-1 alınabilir demir (Fe), 1.43 mg kg-1 çinko (Zn), 14.9 mg kg-1 mangan (Mn), 1.49 mg kg-1 bakır (Cu) içerirken yapraklar ortalama %3.6 azot (N), %0.17 P, %1.57 K, %1.42 Ca, %0.66 Mg, 152.4 mg kg-1 Fe, 42.5 mg kg-1 Zn, 104.6 mg kg-1 Mn ve 17.4 mg kg-1 Cu içerdiği belirlenmiştir. Toprakların tamamında değişebilir K, Ca, Mg ve alınabilir Fe, Mn, Cu konsantrasyonları, büyük bir kısmında ise P ve Zn konsantrasyonu yeterlidir. Yaprak örneklerinin tamamında P ve Zn, bir kısmında ise K ve Ca yeterlilik düzeyinin altındadır. Sonuç olarak, Silopi'de yer fıstığının beslenme durumunun yaprak analizi yoluyla değerlendirilmesine dayanan gübreleme programlarının uygulaması önerilebilir.
Keywords: Yer fıstığı; Besin elementi; Gübreleme; Bitki besleme; Silopi