Pirit ile mikrodalga piroliz için mikrodalga fırın tasarımı

Yükleniyor...
Küçük Resim

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

TMMOB Maden Mühendisleri Odası,Ankara

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

ÖZET Güneydoğu Anadolu bölgesinde Ergani ve Siirt bakır yataklarından bakır konsantresi üretilirken pirit atıkları ve yüksek piritli atıklar açığa çıkmaktadır. Bunlar süpürme flotasyonu atıkları ve konsantratör atıkları olarak alınmaktadır. Ergani bakır konsantratörü yaklaşık olarak yıllık 350 bin tonluk pirit atığı sülfürik asit üretimine gönderilirken, Siirt de milyonlarca tonluk pirit içeren tesis atıkları oluşmaktadır. Bu atıklar kömürlerin mikrodalga fırın içersinde pirolizi için değerlendirilebilir. Bant türü mikrodalga fırın tasarımı ile Şırnak Asfaltitleri bünyesindeki mikron boyutunda ve makro boyutlu pirit mineral içeriği mikrodalga ile pirolizi sağlamaktadır. Bu çalışmada % 8 pirit içeren Şırnak Asfaltiti ve Tunçbilek linyit kömürü bant tipi mikrodalga ile 500oC de pirolize tabi tutulmuştur. Nem, uçucu madde çıkışı gözlenmiş ve daha temiz kömür ürün elde edilmiştir. Ayrıca yanabilir kükürt miktarı %23 oranında azalmıştır.

ABSTRACT In the Southeastern Anatolian Region of Turkey, in Ergani Elazığ and Siirt Şirvan copper ore concentrators, containing the pyrite and the high pyrite content discarded is received as pyrite concentrate from concentrating copper by flotation swept and waste products. Ergani Concentrator produce the pyrite concentrate by product about 350 thousand tons for sulfuric acid production and about 1,700 thousand tons of pyrite waste sent to dispose, Siirt Şirvan copper pyrite is not also evaluated. These pyrite waste products both should be evaluated by the microwave pyrolysis of Turkish Lignites and Şırnak Asphaltite which contains aproximately 8% coal pyrite at seperately disseminated micron and macro sized. The shale and clay content was also separated sellectively in this microwave processing in terms of high carbon contents. In this study, samples are subjected to microwave pyrolysis by roasting of pyrite waste and subsequently pelletized coal samples were subjected to microwave pyrolysis by pyrite at 500oC. Extraction of moisture and volatıle matter improves cleaning of coal types for lignites and Şırnak asphaltite at certain degree. The sulfur contents were also decreased at 23% for Şırnak Asphaltite.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Şırnak Asfaltiti, Pirit, Mikrodalga Piroliz, Mikrodalga Fırın Tasarımı

Kaynak

IMMAT 2017, 6. Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Tosun, Y. İ. (2017). Pirit ile Mikrodalga Piroliz için Mikrodalga Fırın Tasarımı Microwave Furnace Design for Microwave Pyrolysis by Pyrite, IMMAT 2017, 6. Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi, TMMOB Maden Mühendisleri Odası,Ankara . (291-298 ss.)

Onay

İnceleme

Ekleyen

Referans Veren